Kütahya Boğaziçi Koleji öğrencilerinin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi – İleri Teknolojiler Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (İLTEM)’nin danışmanlık desteği ile geliştirdikleri proje, iki aşamalı elemeler sonucu hakemlerden başarılı puanlar alarak 21 – 26 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne “Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması” başlığı altında katılmaya hak kazandı.
Projenin geliştirilmesi aşamasında, DPÜ-İLTEM’den Biyoteknoloji alanında danışmanlık desteği alan ALGFA takımı (Beste Yaramış, Melek Özcan, Şevval Umaç, Eren Köroğlu, Enes Öztürk, Danışman öğretmen Biyolog Ayşe Umaç), uzay istasyonlarında oksijen üretirken ortaya çıkan zehirli ve yanıcı özellikteki metan gazı sorununu çözmek için özgün ve yerli bir metot önerisi sundular. Kısaca MAFBİ (Mini Alg Foto-Biyoreaktörü) adını verdikleri sistemle mevcut Sabatier sistemde oluşan metan gazının uzay istasyonundan dışarı salınması ile meydana gelen karbon kaybının önüne geçilmesi ve uzay istasyonlarının daha güvenli bir hale getirilmesini amaçladıklarını belirttiler. Kimyasal reaksiyonlar yerine Biyolojik yollarla gerçekleştirilecek olan karbon – oksijen döngüsü sayesinde astronotların uzayda yaşamak için ihtiyaç duydukları oksijeni ve oluşacak biyokütle ile de besin ihtiyacının bir kısmının karşılanmasının hedeflediklerini belirten liseli gençler bu teknolojinin aynı zamanda denizaltılarda da kullanılabileceğini aktardılar. Son olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği “İstikbal Göklerdedir” ilkesi doğrultusunda ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşabilmesi için daha aktif rol almak için istekli olduklarını belirttiler.
Biyolojinin ve Biyoteknolojinin sanılanın aksine uzay ve havacılık sektöründe olduğu gibi her alanda ihtiyaç duyulan disiplinler olduğunu, TEKNOFEST gibi aktiviteler ve yarışmalarla daha çok lise gencinin üniversitelerle buluşturulması gerektiğini belirten Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanı, İLTEM Müdür Yardımcısı Dr. Ali Adem Bahar, “Biz araştırmacılar yaşımız ve edindiğimiz tecrübeler nedeni ile düşüncelerimizi yapılabilirliği daha yüksek ama daha dar kalıplara sokma eğiliminde oluyoruz. Ancak gençlerimiz bu kalıplar olmadan ve kutunun dışında düşünebiliyorlar.” diyerek alglerle uzayda oksijen üretimi fikrinin de bu şekilde ortaya çıktığını ifade etti.
TEKNOFEST’e katılım öncesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kâzım UYSAL tarafından kabul edilen ALGFA takımı projelerini sundular. Rektörümüz öğrencileri tebrik ederek öğrencilerin bu azmini takdirle karşıladığını ve başarılarının devamını dilediğini, üniversitemizin sahip olduğu ileri teknoloji altyapı ve akademik birikiminin, ülkemizin nitelik genç insanların yetişmesine sunduğu katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.